Deducere TVA alcool: protocol restaurant vs alte achizitii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Adesea cand se primeste o factura pe care apar diferite pozitii reprezentand bauturi alcoolice ne gandim implicit ca TVA-ul este nedeductibil. Dar nu este intotdeauna asa. Vom analiza mai jos situatiile in care se poate deduce TVA la astfel de achizitii.

Regulile privind posibilitatea deducerii TVA la alcool sunt:

Art. 297 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal arata ca nu este deductibila:

b) taxa datorată sau achitată pentru achizițiile de băuturi alcoolice și produse din tutun, cu excepția cazurilor în care aceste bunuri sunt destinate revânzării sau pentru a fi utilizate pentru prestări de servicii sau pentru cazurile prevăzute la art. 270 alin. (8) lit. b) și art. 271 alin. (5) lit. b).

Adica, se poate deduce TVA daca bauturile alcoolice sunt:

  • achizitionate in vederea revanzarii
  • daca sunt utilizate pentru prestari de servicii sau
  • daca sunt utilizate pentru acordarea în mod gratuit de bunuri în scop de reclamă sau în scopul stimulării vânzărilor sau, mai general, în scopuri legate de desfășurarea activității economice, în condițiile stabilite prin normele metodologice sau
  • daca sunt utilizate pentru servicii prestate în mod gratuit în scop de reclamă sau în scopul stimulării vânzărilor sau, mai general, în scopuri legate de desfășurarea activității economice, în condițiile stabilite prin normele metodologice.

Pe de alta parte, bauturile alcoolice servite in restaurant fac parte din categoria serviciilor de restaurant, si nu se aplica limitarea deducerii prevazute mai sus.

Astfel, este posibila deducerea TVA-ului aferent bauturilor alcoolice de pe factura de la restaurant daca si conditia de baza este indeplinita : sa vorbim de servicii in scopul desfasurarii activitatii economice.

Citeste si: TVA: trecere de la trimestru la luna si invers in 2024, depunere D 700

Articole similare

Comentariul tau aici